Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

5 gyakori hiba, ami tönkreteheti a nyarat

2015. július 13. - bunmegelozes

Elég egy otthon felejtett napozókrém vagy szúnyogriasztó, hogy elrontsa egy szép nyári  napunkat. Ennél azonban jóval nagyobb kellemetlenségek is leselkednek ránk az év legmelegebb időszakában, sőt, ha elővigyázatlanok vagyunk, a bajt mi magunk szabadíthatjuk a házra.

Nyitott ablakok

A nagy melegben, főképpen a kicsit lehűlő estéken, éjszakákon remek megoldás egy kiadós szellőztetés. A kitárt ablakok percek alatt elviselhető hőmérsékletre hűthetik a lakást.

A hőség azonban nemcsak a testünkre jelent veszélyt, hanem az értékeinkre is. Az ablakok mágnesként vonzzák a betörőket és a besurranó tolvajokat. A nyitott ablak nagyon csábító lehetőség számukra, hiszen ahhoz, hogy valaki beugorjon a szobába, néhány másodpercre van csupán szükség, és további néhány perc kell ahhoz, hogy megtalálja ékszereinket, nagyértékű tárgyainkat, a lakás- és kocsikulcsainkat vagy az otthon tartott pénzt, azután észrevétlenül kereket oldjon. 

Le kell-e mondani a nyári szellőztetésről a biztonság érdekében? Természetesen nem. Elég arra figyelni, hogy azokban a helyiségekben, amelyeknek nyitva tartjuk az ablakait, mindig tartózkodjon valaki, aki éberen figyel. Ha elhagyja a szobát akár csak néhány percre is, csukja be az ablakokat, ne invitálja a lakásába a bűnözőket! Ne feledje, hogy a bűnözők éjjel és nappal egyaránt aktívak! Ha az ablakon nincs rács, akkor az emelet sem teljesen biztonságos. A szúnyoghálót hangtalanul fel lehet hasítani, ezért nem jelent akadályt, ha valaki be szeretne jutni. A közeli fáról, házról, egy másik emeletről is érkezhet a besurranó tolvaj. Képzelje csak el, hogy arra ébred, hogy valaki kutat az emeleten!

A következő, Nagy-Britanniában rögzített felvételen látszik, hogy mindössze 2 és fél perc telik el azután, hogy a bűnözők észreveszik a nyitott ablakot, és már az értékekkel a kezükben távoznak.


Nyitott ajtó

A nyár sok teendővel jár, a ház körül mindig akad tennivaló. A legegyszerűbb, ha a bejárati ajtó nyitva marad, hiszen kinek van ideje folyton ki-bezárni? Annak, aki nem a szerencsére akarja bízni az értékeit.

A bejárati ajó közelében szinte minden házban értékes dolgok kapnak helyet. Itt hagyjuk a kulcsainkat, itt tesszük le a táskánkat, itt lógnak a kabátok zsebükben tárcákkal, bankkártyákkal. Az előszoba egyébként sem a legbiztonságosabb hely ezeknek az értékeknek, a nyitott bejárati ajtóval pedig szinte tálcán kínáljuk fel szabad prédaként őket. Aki benyit, karnyújtásnyira találja mindazt, amit nem szeretnénk elveszíteni. Például az autónk kulcsait, sőt az autót is.

Hamis biztonságérzetet ad, hogy csak a ház körül dolgozunk, vagy az ajtótól nem messze tartózkodik valaki egy másik helyiségben. Vigyázzunk, mert sokan ki tudják használni, ha lankad a figyelem! Néhány másodperc alatt lába kél a kulcsoknak, tárcáknak, telefonoknak, ha besurran valaki a nyitott ajtón. A bejárati ajtót, a kapukat, a gárázsajtót zárja kulcsra akkor is, amikor otthon tartózkodik! Használhat elektromos ajtóéket, amellyel kitámaszthatja ajtajait, hogy éles hangjával jelezze, ha hívatlan látogató nyit be önhöz.

Az alábbi videó jól illusztrálja, miért kockázatos nyitva hagyni valamelyik ajtót. Amíg a ház körül tevékenykedett, a ház tulajdonosa nyitva hagyta a garázsajtót. Szerencsére egy kamera a ház előtti teret pásztázta, és a benti monitoron észrevette, hogy valakit túlságosan vonzott a lehetőség, és már a kerékpárt tolja kifelé a garázsból.


Kulcs a szokott helyen

Másoltasson kulcsot azoknak, akiket akkor is beengedne a lakásába, amikor Ön nincs otthon, de semmiképpen ne hagyjon otthonán kívül: a lépcsőházban vagy az udvarban kulcsot! A rutinos betörő átvizsgálja környezetet, és nagy eséllyel megtalálja ezeket. Ha kulcsot rejtünk el a ház körül, tulajdonképpen olyan, mintha magunk adnánk azt a bűnözők kezébe. A kocsi kulcsait se hagyjuk soha “biztos helyen” a jármű körül!

dsc_1169.jpg

Amiről nem tudnak, az nincs

Nem hinnénk, de egy ártatlan beszélgetés is kockázatot jelenthet. Kezeljük óvatosan az anyagi helyzetünkre vonatkozó információkat, ne osszuk meg akárkivel, hogy milyen értéktárgyaink vannak, mennyi pénzt keresünk vagy tartunk otthon! Ne beszéljünk utazási terveinkről nyilvános helyen, ne teregessük ki nyaralásunk időpontját, és ne posztoljuk az interneten, hogy nem leszünk otthon hosszabb ideig! A gondatlan fecsegés bajt hozhat ránk. Az információ eljuthat olyan emberekhez is, akik nem a szép tengerparti képek miatt találják majd érdekesnek utazásunkat.

Zsákmány a törölközők alatt

Nagy kár lenne elveszíteni a nyaraláson készített fotókat. Főleg akkor, ha mellé még a fényképezőgépnek is búcsút mondhatunk. Hiába köztudott, hogy a strandokon előfordulnak lopások, még mindig sok munkát adunk a bűnözőknek. A törölköző alatt, a táska legmélyebb zsebében nincsenek jó helyen az értéktárgyaink. 

dsc_1172.jpg
Hiába nyugtatjuk magunkat azzal, hogy “valaki mindig a csomagokon tartja a szemét”, az értékeink csak csomagmegőrzőben vannak biztonságban. Megoldás persze az is, ha mindig ott marad valaki a táskákra, személyes tárgyakra figyelni, de ez valódi figyelmet kíván, az alvó ember nem sokat tud tenni vészhelyzetben. A pénzt vagy a bankkártyát egy vízhatlan tokban is magunkal vihetjük a strandon, így nem csak biztonságban lesz, de akármikor használjatjuk is, ha kell.

Az esti híradó nyáron ritkán múlik el olyan balesetek, tragédiák hírei nélkül, amelyek a vízpartokon történtek. Érdemes ezért megismerkedni a strandolás veszélyeivel és íratlan szabályaival mielőtt a strandra indulunk. Gyermekeink is nagyobb biztonságban lehetnek, ha megbeszéljük velük, mire figyeljenek a parton és a vízben!

süti beállítások módosítása