Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

A strandolásból akár emberölés is lehet

2015. július 22. - bunmegelozes

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a baleseti halál okai között a fulladás szerepel a harmadik helyen világszerte, a statisztika pedig azt mutatja, hogy férfiak és a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben.

Furcsa ezt leírni, de a globális adatok is azt mutatják, hogy a strand egy veszélyes hely. Önmagában egy ártalmatlan dolog, nyári kikapcsolódásunk legfőbb helyszíne. Ahogy annyi mindent, a strandot is az emberek teszik veszélyessé. Gondatlansággal, vakmerőséggel sodorjuk bajba magunkat és szeretteinket.

Nem lehet elégszer ismételni, hogy a felhevült test és a hideg víz találkozása halálos eredménnyel járhat. Azt hinnénk, hogy ezt a szöveget már az egész ország rettenetesen unja, mégsem múlik el nyár anélkül, hogy valaki bele ne haljon egy vidám csobbanásba.

giphy_3.gif

Bizonyára sokan érezték már azt a feszítő érzést, amely kezdetben nehéz, majd szaporább légzésre készteti azt, aki felhevült testtel hideg vízbe ugrik vagy beáll egy hideg zuhany alá. Ez a sokkhatás okozhat reflexes légzésmegállást, szívritmus zavart, sőt akár a keringés leállását is. Vajon ugrana-e bárki, ha tudná, hogy az ugrás után nem sokkal megfullad? Sajnos nem tudhatjuk előre, hogy mi vár ránk a vízben. Mintha minden alkalommal megpörgetnénk egy szerencsekereket, akik pedig a vesztes mezőre pörgetnek, bekerülnek a híradóba. Akárcsak ez az indiai fiú, akit társa lökött a medencébe, és azonnal elmerült.

A hideg miatt fellépő sokkhatás nemcsak azok számára jelent kockázatot, akik vízbe ugranak, veszélyben vannak azok is, akiket a vízbe dobnak vagy löknek. A jó tréfa eredménye lehet halál vagy maradandó egészségkárosodás is. A felszín alatt további veszélyek várhatják a vízbe eső embert: ágak, kövek, különféle tárgyak okozhatnak durva sérüléseket. A tréfamestereknek ilyenkor a legrosszabb esetben gondatlanságból elkövetett emberölésért, súlyos testi sértés vagy akár maradandó egészségkárosodás gondatlan okozásáért kell felelniük, de felelnie kell például kiskorú gondatlan veszélyeztetéséért annak a felnőttnek is, aki a gyerekeket egymás vízbe dobálására biztatja, és ebből baleset lesz. 

giphy_2.gif
A vízi balesetek egy része tehát, nemcsak annak az életére van hatással, aki a sérülést elszenvedi. Ezzel sajnos kevesen számolnak a gondtalan és gondatlan játék közben, holott Magyarországon már letöltendő börtönbüntetéssel is sújtották hasonló esetek szereplőit.

Az úszógumi egy veszélyes játék

A víz, különösen az úszni nem tudók számára, veszélyes közeg. A kicsiknek ezért sokan úszógumit vesznek, hogy biztonságban legyenek. Az úszógumi kiválasztásánál azonban figyelni kell a méretre. Ha nem elég szoros, akkor a használója könnyen kicsúszhat belőle, ha viszont túl szoros, nehéz visszafordulni egy borulás után, az úszni nem tudó vagy gyengén úszó gyerek pánikba eshet, és nem biztos, hogy egyedül képes higgadtan kiszabadulni a csapdából.


giphy.gif

Az alábbi videó jól szemlélteti, hogy miért veszélyes a nem megfelelő méretű úszógumi. A tömegben egy úszni nem tudó gyerek kicsúszik az úszógumiból, és azonnal fuldokolni kezd. Az éles szemű vízimentőnek hála nem történt nagyobb baj, de ellenőrizetlen körülmények között ennek az esetnek komoly tragédia lehetett volna a vége.


Kevesen tudják, hogy a karúszó nem nyújt megfelelő biztonságot, az úszni nem tudó gyerekeket ilyen eszközökkel felszerelve ne hagyjuk magukra! Egy gyerekekre méretezett mentőmellény néhány ezer forintért beszerezhető. Drágább ugyan egy közönséges úszóguminál, de a gyerekeink élete egészen biztosan megér ennyit.

süti beállítások módosítása