Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Egyedül megy iskolába a gyerek? Ezekre figyeljen!

2015. szeptember 01. - bunmegelozes

Mielőtt úgy döntünk, egyedül engedjük iskolába a gyerekeinket, érdemes néhány  dolgot tisztázni velük. A gyereknek természetesen tudnia kell biztonságosan közlekedni, de nem csak a közlekedés jelent fenyegetést az utcán.

Több olyan módszer is létezik, amelyekkel csökkenthetjük veszélyt csemetéink körül, amikor egyedül járnak az utcán. Az idén ötödikbe induló Kovács Laura (Lalu) volt segítségünkre ezek bemutatásában.

lalu7fel.JPG
1. Kis cucc, kis gond

Részletkérdésnek tűnik, de fontos, hogy minél kevesebb táskát cipeljen a gyerek. A legjobb, ha csak egy táskát visel a hátán. Minél több dolgot akasztunk a vállára, annál több gondot akasztunk a nyakába. Ha gyerekünket teleaggatjuk mindenféle cuccal, azzal mi magunk sodorjuk veszélybe.


A rajta csüngő dolgok miatt nem tud biztonságosan megkapaszkodni egy városi buszon, a táskák mindig beleakadhatnak valamibe, rácsukódhat egy ajtó a szabadon fityegő vállpántra, a kombinációk száma végtelen. Egy a lényeg: balesetet okozhatunk a sok motyóval.
lalu8_fel.JPG
Képzeljük el, hogy a gyerekünk egy forgalmas úton kel át, amikor a zebra közepén észreveszi, hogy elejtett valamit! Mit tesz ilyenkor a gyerek? Visszafut, hogy felkapja az elejtett tárgyat mielőtt elindul a forgalom. Gyerek, futkos, zebra, forgalom, lehajol az úton… Inkább ne.

2. A rohanás öl


A rohanás számos veszélyt rejt. A gyerekekben is érdemes tudatosítani, hogy ne fussanak a busz, villamos vagy metró után, és ne próbáljanak az utolsó pillanatban felugrani a járművekre. Inkább utazzanak egy megállóval tovább, ha nem figyeltek vagy a tömeg miatt nem sikerült leszállniuk időben. Ha lemaradtak a buszról, várják meg a következőt még akkor is, ha emiatt késve érnek iskolába vagy haza. Semmi nem olyan sürgős, hogy baleset érje őket.

lalu_busz_fel.JPG
3. Mindig ugyanazon az útvonalon

A biztonságos közlekedés miatt is lényeges, hogy reggel az iskolába, és a tanítás után az iskolából hazafelé is mindig ugyanazon az útvonalon menjen haza a gyermekünk. A legjobb, ha szülőként elkísérjük néhányszor, elmondjuk neki, hogy mire figyeljen, milyen helyzetek várnak rá közben. Nemcsak ezért jó azonban, ha a gyerek mindig ugyanazokon az utcákon jár, ez megnyugtatja a szülőt is. Ha a gyerek késik, vagy valamilyen galibába keveredik, ami gyerekekkel néha-néha előfordul, a szülei tudni fogják, merre keressék. Lehetőleg olyan útvonalat válasszunk a kisdiákoknak, amelyen kamerák figyelik az utcát, és nem kell elhagyatott városrészeken áthaladniuk.


lalu3_fel.JPG
4. Ne tegyük célponttá!

A gyerek könnyű célpont egy bűnöző számára. Minimális ellenállásra számít az, aki egy gyerekre támad. Hiába könnyű célpont azonban egy 8-10 éves gyerek, ha semmije sincs, amit el lehetne venni tőle. Ha a kicsiket drága telefonokkal, zenelejátszókkal aggatjuk tele, tulajdonképpen céltáblát csinálunk belőlük. A drága technikai eszköz és a védtelen gyerek együtt a legjobb rablócsalogató.

lalu10_fel.JPG
5. Családi biztonsági protokoll

Gyerekeinkkel beszéljük meg, hogy kinek nyithatnak ajtót,  mit mondjanak, ha telefonálnának vagy személyesen keresnének bennünket ismeretlenek. Megnyugtató, ha van egy megbízható szomszéd vagy közelben lakó ismerős, akinél pótkulcsot hagyhatunk, és van kihez fordulni amíg egyedül van otthon.


Amikor megbeszéljük gyerekeinkkel, hogy tanítás vagy más esti program után értük megyünk, egyeztessük azt is, mit tegyenek, ha csak késve tudunk értük jönni!

lalu2_jo.JPG
Nem árt emlékeztetni a srácokat arra, hogy ha az utcán idegen szólítja meg  őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit. Ilyen esetekről pedig mindig számoljanak be a szüleiknek! Gondoskodjunk arról, hogy a gyerekeknél mindig ott legyen az elérhetőségünk. Mondjuk el nekik, hogy az utcán bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, vagy hívják a 112-t ha veszélyben érzik magukat!

lalu6_fel.JPG
Figyelmeztessük őket, hogy a látható helyen tárolt mobiltelefon vagy más műszaki cikk veszélybe sodorhatja őket az utcán! Mondjuk el nekik, hogy miért veszélyes az utcán közlekedve zenét hallgatni, beszéljük meg velük, hogy hogyan használják a hallásukat a forgalomban!

 

süti beállítások módosítása