Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Regisztráld a bringád! Legyen meg!

2015. október 29. - bunmegelozes

Minden megyébe eljutottak a Bike Safe program elindításához szükséges eszközök. Fényképezőgépeket, szórólapokat, biztonsági matricákat, regisztrációs adatlapokat tartalmaznak a Bike Safe start csomagok, amelyekkel országosan is elkezdődhet a bringák egységes regisztrációja.

Miért érdemes regisztrálni a bringánkat? Magyarországon évente több mint 10 ezer kerékpár tűnik el. Az ellopott biciklit sokszor könnyebb megtalálni mint a bringák tulajdonosait. A police.hu cikkei között rendszeresen találni olyan bejegyzéseket, amelyekben gazdátlan biciklik tulajdonosait keresik a zsaruk. A kétkerekű jogos tulajdonosa aztán vagy előkerül, vagy nem. Sajnos sokszor előfordul, hogy senki sem jelentkezik.

bsafe3.JPG
Erre a helyzetre kínál megoldást a Bike Safe program. A kerékpárok országos adatbázisába bárki regisztrálhatja a bringáját, amely ezáltal biztosan visszakerül a hozzá, ha ellopnák, és megtalálja a rendőrség. A Bike Safe adatbázisához minden rendőri egység hozzáfér, így percek alatt azonosítható egy-egy lopott bicikli. Az adatbázis banki biztonsági szintű védelemmel tárolja az adatokat, azokat a rendőrség semmiféle célra nem adja ki, és nem használja fel.

bsafe4.jpgFotó: police.hu

Feljelentés egy kattintással


A Bike Safe programban regisztrált biciklik eltűnése esetén a feljelentés is csak néhány kattintás. Regisztrált kerékpárok esetében a nyomozást segítő fotók és a bringa adatai is rendelkezésre állnak már a rendszerben, ha pedig a kerékpár megkerül, a regisztrált adatok alapján könnyen azonosítható.

bsafe1.JPG
Az ellopott kerékpárokon gyakran az interneten próbálnak túladni. Ha regisztrált kerékpárodat ellopják, és feljelentést tettél, a folyamatos internetes figyelőszolgálat révén, a rendőrség értesül róla, ha biciklid felbukkan egy hirdetésben. A weboldalon természetesen nyilvántartást is vezetnek az ellopott kerékpárokról.

A Bike Safe program országos indulását az NBT 10 millió forinttal támogatta. A pénz a honlap és a nyilvántartási rendszer üzemeltetését biztosítja, illetve a megyei rendőr-főkapitányságok 250 ezer forintos induló csomagját is fedezi. A tervek szerint országosan közel 300 kerékpárboltot is bevonnak a programba, hiszen a legegyszerűbb már a vásárlás helyén regisztrálni a kerékpárokat.

süti beállítások módosítása