Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Háromezret veszít, ha bedől ennek a telefonos csalásnak

2016. szeptember 29. - bunmegelozes

0691338788

Erre a számra kell sms-t küldeni legutolsó lépésként abban az alkalmazásban, amely a UPC, illetve a Magyar Telekom nyereményjátékának álcázza magát, ám valójában pénzlenyúlás áll a háttérben.

Elképzelhető, hogy többféle verzió is kering, mi ezekkel találkoztunk. A gyanús link akkor bukkant fel, amikor egy adott táblagép típusra kerestünk az interneten.

received_1320313518013328.jpegScreenshot_2016-09-19-23-37-36.png

Az alkalmazás vidáman köszönt minket. Jó hírrel szolgálhatnak: egyike vagyunk annak a tíz embernek, aki nyerhet egy iPhone 6S-t vagy egy Samsung Galaxy S6-os készüléket. Mindehhez csak egy rövid tesztet kell kitöltenünk, egy felmérést az internetezési szokásainkról és értékelnünk a szolgáltatást. A mindössze 4-5 kérdésből álló felmérés után már csak “igényelni” kell az új telefont. Az igénylés után a program automatikusan megnyitja az sms küldő alkalmazást, telefonunk kész egy kódot az előre beillesztet számra elküldeni. A szám 0691338788:

virus2.jpg
Ha elküldtük volna az az üzenetet, azt 3000 forintunk bánta volna, derült ki később. Mi azonban megpróbáltunk visszalépni, és ekkor kezdődött el a “vírusirtó” cunami. A telefon folyamatosan arra figyelmeztetett, hogy vírusok vannak a készüléken. A hitelességet azzal próbálták növelni, hogy pontosan megnevezték annak a telefonnak a típusát, amelyen megjelent a vírusra figyelmeztető üzenet.

virus.jpg

Miután tehát az sms lehúzás nem sikerült, még néhányszor megpróbálnak rávenni, hogy telepítsünk ismeretlen programot a készülékünkre. Rövid utánajárással kiderül, hogy a nyilvánvaló átverés szeptemberben tömegesen jelent meg a mobilokon. Szeptemberi bejegyzések szerint többen is észlelték a jelenlétét.

szam3.png

Ahogy a legtöbb átverős számnak, a 0691338788-nak is van már irodalma az interneten. Több fórumon, több nyelven találni figyelmeztetéseket arról, hogy egy lehúzásról van szó. Magyarországon, az internetes keresési statisztikák szerint tavaly áprilisban és az idei nyár végén, valamint szeptember elején találkoztak vele a legtöbben. Néhányan sajnos lépre is mentek, pedig az ilyen könnyű nyereményeket ígérő linkekkel nem árt óvatosnak lenni. Egy Google keresésre mindig van idő, könnyen kideríthető, hogy mivel állunk szemben.

süti beállítások módosítása