Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Ilyen egyszerű karácsonykor biztonságban lenni?

2016. december 22. - bunmegelozes

A karácsony nem csak szép, de veszélyes is lehet. A nagy tömeg, a szokásosnál több készpénz, az ajándékok, a rohanás miatt figyelmetlen emberek mind vonzzák a bűnözőket. Aki nem elégszik meg annyival, hogy "vele úgysem történhet baj", néhány alapvető biztonsági intézkedést betartva jelentősen csökkentheti az áldozattá válás kockázatát.


VÁSÁRLÁSKOR


1. Gondoskodj róla, hogy a táskád, pénztárcád ne maradjon nyitva, és olyan helyen legyen, ahol egy zsebes nem veheti észre vagy nem tudja anélkül elérni, hogy ne vennéd észre!

2. Soha egy percre se hagyd őrizetlenül a táskád!

3. A bankkártyád PIN-kódját ne tartsd magadnál, és figyelj arra, hogy senki se tudja leolvasni, amikor beírod.

4. Fizess bakkártyával, és ne hordj magaddal készpénzt a karácsonyi forgatagban!

5. Mindig zárd be a kocsi ajtajait, tekerd fel az összes ablakot, és ellenőrizd, hogy zárva van-e, ha a parkolóban hagyod az autót!

6. Ha megvásárolt ajándékokat a kocsiban kell hagynod egy ideig, ügyelj rá, hogy bepakolásnál senki se tudja kilesni, mit tettél a csomagtartóba! A csomagokat ne hagyd a hátsó ülésen, és ne lehessen látni azokat a kocsi mellett elsétálva!

7. Jól megvilágított helyen parkolj vagy válassz őrzött parkolót!

BANKAUTOMATÁK

1. Ne egyedül menj pénzt felvenni, kérj meg valakit a családból vagy egy barátot, hogy kísérjen el, és figyeld a környezetedet! Légy tudatában annak, hogy mi történik körülötted!

2. Ha gyanús személyeket látsz az automata környékén ólálkodni, válassz másik bankautomatát.

3. Mielőtt a kártyádat használod, győződj meg róla, hogy a bankautomata megfelelően működik, nem módosította senki a kártyanyílást, nem látsz semmi szokatlant a gépen.

4. Annyi pénzt vegyél fel, amennyire szükséged van, ne hordj magadnál nagy összegű készpénzt!

5. A kártyádat és a készpénzt is tedd el biztonságos helyre mielőtt elhagyod az automatát.

OTTHON

1. Az ajándékok a fa alatt semmiképp se látsszanak az ablakból!

2. Az ajándékok dobozait diszkréten kezeld! A kukában vagy a mellette hagyott dobozok elárulják, hogy vadonatúj értékes ajándékok vannak a házban.

3. Otthon se tarts sok készpénzt a vásárlásra készülve!

4. Ha vendégségbe indultok, a függönyöket húzd be, de a világítást hagyd égve! Bekapcsolva hagyott tévével is azt a látszatot keltheted, hogy otthon van a család.

5. Megfelelő intézkedésekkel elkerülheted a betörést, de, ha mégis megtörtént, és egyértelmű jelek fogadnak, amikor hazaérsz, soha ne menj be a házba vagy kezdj kiabálni, mert a betörő még odabent lehet. Ne próbálj rendet rakni, és ne érj hozzá semmihez! Hívd a rendőrséget a 112-es segélyhívón!

6. Soha ne nyiss azonnal ajtót! Ha csöngetnek, mindig használd a kémlelőnyílást, vagy ellenőrizd az ablakon át, hogy ki áll az ajtó előtt. Ne nyiss ajtót, ha nem tudod megállapítani, hogy ki áll előtte.

HA ELUTAZOL


1. Ellenőrizd, hogy minden ablakot és ajtót bezártál-e! Ha van riasztód, mindig élesítsd!

2. Tájékoztasd erről megbízható szomszédjaidat, adj meg elérhetőségeket, és kérd meg őket, hogy figyeljenek a lakásodra, amíg távol vagy!

3. Vásárolj időzített kapcsolókat, amelyek felkapcsolják a villanyt az otthonodban, bekapcsolják a rádiót, mintha otthon lennél akkor is, amikor távol vagy! A betörők azokat a lakásokat szeretik, amelyekben zavartalanul és észrevétlenül dolgozhatnak.

4. Átmenetileg szüneteltesd az újság előfizetéseket, ne halmozódjon a napi sajtó a postaládádban, mert az egyértelmű jele annak, hogy üres a lakás! Esetleg kérd meg szomszédjaidat, hogy ürítsék a postaládádat, amíg nem vagy otthon, vegyék le az ajtóra tűzött értesítéseket!

HA ESTI PROGRAMOT SZERVEZEL

1. Értesíts egy megbízható barátot vagy rokont, szomszédot, és tudasd velük, hogy hol leszel, és mikor érsz haza! Így tudni fogják, hogy vészhelyzet esetén hol keressenek.

2. Mindig tervezd meg előre a haza utadat, ne kelljen improvizálni!

3. A táskádat ne akaszd a széked háttámlájára, és ne téveszd szem elől a tárcádat az asztalnál sem!

4. Felelősséggel fogyassz alkoholt, és ne igyál olyan italokat, amelyeket idegenek adnak neked, vagy felbontva érkeznek az asztalodhoz!

5. Csoportban mozogjatok az éjszakában, és soha senkit ne hagyjatok hátra semmilyen okból!

6. Ha ittál, ne vezess!

7. Ne szállj be nem hivatalos taxiba, mindig ellenőrizd a vezető adatlapját a kocsiban.

8. Már a kocsiban vedd elő a lakáskulcsodat, ne babrálj vele a bejáratnál! Kérd meg a taxist, hogy ne hajtson el, amíg nem értél be a lakásba!

9. Ne sétálj haza egyedül éjszaka, és ne vágj át elhagyatott tereken, sötét utcákon!

10. Ha úgy érzed, hogy követnek, menj át az utca túloldalára! Ha még mindig követnek, menj olyan helyre, ahol sok ember tartózkodik!

11. Ha úgy érzed, hogy egy autó kezdett el követni, fordulj meg, és indulj el a másik irányba! Ha továbbra is követni akar, meg kell fordulnia, és az úttest másik oldalára kerül.

süti beállítások módosítása