Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Mit árul el rólad a fotód?

2017. február 01. - bunmegelozes

Az internetes képmegosztás sok szempontból veszélyes. A hátterek, a berendezés, a különféle helyszínek számos apróságot elárulnak rólunk. Minél több képet töltünk fel az internetre, annál jobban feltérképezhető a napi rutinunk, a vagyoni helyzetünk, a családi állapotunk… A teljes képet nem nehéz összerakni a sok elejtett apró részletből. Van azonban még egy rendkívül veszélyes tulajdonsága a fotóinknak: úgynevezett metaadatokat tartalmaznak. A kép tulajdonságait megnyitva látszik, hogy milyen beállításokkal készült, milyen felbontása van, sőt az is szerepelhet, hogy hol pontosan hol készítették.


A mai telefonok már GPS eszközként is működnek. A fotókhoz egy úgynevezett geotag („föld-címke”) is tartozik, amely egészen pontosan megmutatja, hogy hol készült egy-egy fotó. A képeket megosztó emberek sokszor nincsenek tudatában annak, hogy ennyire érzékeny adatot tesznek közzé az interneten. A közösségi oldalak egy része biztonsági megfontolásból automatikusan törli a feltöltött képekből a metaadatokat, mások viszont a fájlban hagyják azokat. Nem érdemes a véletlenre bízni a dolgot, de hogy működik, hogyan lehet kinyerni, és legfőképpen hogyan lehet törölni ezeket az adatokat a képeinkből?

EXIF.png

A fenti fotó Budapesten, az Astoria környékén készült, ezt nem nehéz megállapítani. Ezért is jó példa, hiszen a készítőjéről nem tudunk meg semmit azon kívül, hogy járt az Astoriánál. Képhez kapcsolt adatokból kiderül, hogy pontosan hol állt, amikor készítette, hiszen a földrajzi szélesség és a hosszúság adatait a telefonja automatikusan a képhez adta. Ne feledjük, ha ez egy olyan fotó lenne, ami a nappalijában készült, akkor a nappalijának pontos helyzetét tudnánk azonosítani a metaadatokból!

Lássuk, mire megyünk a plusz információval! A példában nem szerepel, de az is kiderül a kép tulajdonságaiból, hogy tavaly decemberben készült, egészen pontosan december 19-én 10 óra 11 perckor egy iPhone6 típusú telefonnal.

Hogy megtudjuk, hogy a fotózás pillanatában hol állt annak készítője, nincs más dolgunk, mint egy helymeghatározó oldalon beírni a pirossal keretezett adatokat. A program egészen pontosan megjeleníti a helyet, ahonnan a képet lőtték. A kép készítője az Múzeum körút egyik villamos megállójában állt december 19-én 10 óra 11 perckor, és egy iPhone6-os telefonnal fényképezett. Kicsit sok információ egyetlen fotóban, nem igaz?

EXIF2.png

Egy gondatlan megosztás, és eláruljuk mindenkinek, aki a képet letöltheti, hogy hol lakunk, éppen hol tartózkodunk, milyen útvonalakat használunk, hol tartózkodunk a hét adott napjain. Ha túl sok képet osztunk meg elővigyázatlanul, a fotóinkból az egész napirendünk, szokásaink, útvonalaink is kirajzolódhatnak.

Mit lehet tenni?

Kapcsoljuk ki a GPS funkciót a telefonunkon mielőtt fényképezünk! Várjuk meg, amíg hazaérünk, és, ha mindenképpen szeretnénk megosztani az élményeinket, előbb töröljük a plusz információt a fotókból! Ez meglehetősen egyszerű.

16425488_1607949662553604_2052436495_n_1.gif

A képre jobb gombbal kattintva, a tulajdonságok menüpontot válasszuk, majd a megnyíló ablakban a részletek menüpontra kattintsunk.

16441368_1608007499214487_1560828653_n.gif

Az ablak legalján található “Tulajdonságok és személyes adatok eltávolítása” pontra kattintva egy új ablak nyílik meg. Itt kiválaszthatjuk, hogy új másolatot készítünk a képről a metaadatok nélkül vagy kiválaszthatjuk azt is, hogy pontosan mely metaadatokat töröljük.

16441377_1608007529214484_1309978951_n.gif
Bánjunk óvatosan személyes adatainkkal, ne tegyük közzé életünk minden eseményét! Sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat és szeretteinket, ha elővigyázatosak vagyunk. Ne adjunk ismeretlenek kezébe olyan információkat magunkról, amelyekkel visszaélhetnek, óvatosan és mértékkel osszunk meg magunkról részleteket!

Ugyancsak óvatosan kell bánnunk a hashtagekkel. Ezek azok a címkék, amelyekkel a felhasználók összekötik a hasonló tartalmakat az interneten. Az alábbi fotó, amely ráadásul nyilvános képként szerepel, a #rich, azaz “gazdag” hashtaggel került a közösségi oldalra. A “gazdag” címkére keresve tehát megjelenik a hírfolyamban. Soha nem volt még ilyen egyszerű olyan embert találni, akinek van némi pénze, ugye?

rich.png

Figyelmeztessük gyerekeinket is ezekre a veszélyekre, hiszen a tinédzserek megosztásaikkal, az oly népszerű internetes hencegéssel könnyen érzékeny adatok sokaságát zúdíthatják az internetre!

süti beállítások módosítása