Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Önnek lopásra kész a telefonja?

2017. szeptember 11. - bunmegelozes

Sokan ismerik azt a jellegzetes hirtelen szívdobbanást, ami a telefon utáni pánikszerű kutatást kíséri. Úristen, elvesztettem, ellopták! A heves pulzust aztán szerencsére általában a készülék megtalálása csillapítja. A telefon előkerül a táska egyik szegletéből, az asztalon heverő újság alól, csörög valahol a lakásban. De mi a teendő, ha nem kerül elő, és a párna alatt sem rezeg?


Hogy pontosan mi történt, azt gyorsan kideríthető. Ha a telefon kicsörög, valószínűleg elveszett, hiszen a tolvaj azonnal kikapcsolná. Ha ki van kapcsolva, már nagyobb az esély arra, hogy valaki lenyúlta. Hacsak nem vagyunk biztosak benne, hogy valahol a lakásban hever lemerülve, meg kell tenni a lopás esetén szükséges lépéseket. Először tiltsuk le a SIM-kártyát, esetleg a telefont is! A telefon letiltásához a telefon IMEI-számát fogják kérni. Erre a számra a körözés elrendeléséhez és a nyomozati munkához is szükség van.

Ha letiltjuk a telefont is, a készüléknek alighanem örökre búcsút mondhatunk, hiszen a használhatatlan készüléktől a bűnöző nagy valószínűséggel megszabadul. Ha nem tiltjuk le, és a tolvaj nem jártas a lopott telefonok feltörésében az IMEI-szám alapján még bemérhető, és az új SIM-kártya révén esetleg azonosítható is a készülék. Ehhez persze némi szerencsére is szükség lesz.

Az anyagi veszteségnél sokkal nagyobb baj, hogy telefonunkkal együtt a személyes adataink is illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Fotók a családunkról, lakásunkról, a levelezésünk, útvonalaink, a napi rutinunk, dokumentumaink… Számos olyan érzékeny információ, amellyel visszaélhetnek, árthatnak nekünk.

Készítsük fel a lopásra a telefont!

Első lépésként állítsuk minél rövidebb időre a képernyő automata zárolását! A zárolás feloldását pedig kössük feltételhez: PIN-kód megadásához, minta vagy jelszó beviteléhez! Hasznos lehetőség a zárolás alatt lévő készülék kijelzőjén beállítható szöveg, amelyben jelezhetjük a becsületes megtalálónak, hogy a telefont hogyan juttathatja vissza.

Egyes telefonokon (iOS rendszeren) még azt is be lehet állítani, hogy a zárolás többszöri sikertelen feloldása után minden privát adat törlődjön a készülékről, de talán elég lehet csak  a telefonon tárolt adatokat titkosítani, azaz külön kóddal védeni a mondjuk a fényképeinket, a dokumentumainkat, egyéb fontos adatainkat. Ha szükséges, használhatjuk az adatok távoli törlése funkciót is, bizonyos készülékeken pedig megakadályozhatjuk, hogy más adatokkal újraaktiválják a telefont.

Az adatok archiválására mindig szánjunk időt, hogy a készülék elvesztése esetén is meg tudjuk őrizni a számunkra fontos adatokat, és aktiváljuk az eszközkeresőt is a telefonon. Hasznos lehet, ha beállítjuk a készüléken a követés opciót, mely a telefon kikapcsolása vagy lemerülése esetén is jelzi a készülék utolsó helyzetét. Erről a lehetőségről érdeklődjünk a szolgáltatónál!  Érdemes tüzetesen utánajárni minden lehetőségnek, és amennyire csak lehet, felkészíteni a telefonunkat arra, ha esetleg ellopnák. Az adataink, a lakásunkról, bankszámlánkról, családunkról, munkánkról tárolt információk sokkal értékesebbek annál, hogy csak úgy kiszolgáltassuk őket bárkinek, aki megkaparintja a telefonunkat.

süti beállítások módosítása