Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Erősítse meg az ajtaját pár ezer forintból!

2018. március 01. - bunmegelozes

A betörést megelőzni leginkább erős nyílászárókkal lehet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb betörő a bejárati ajtót veszi célba. Ha bejárati ajtó túl erős, sokszor a garázson keresztül, vagy a hátsó ajtón, a terasznál próbálkoznak, a lehetséges célpontok közül a leggyengébbet választják a bűnözők. Azt az ajtót támadják, amelyik a leggyengébb, a legkevesebb zár van rajta, és a legrövidebb idő alatt adja meg magát.

Minél tovább tart befeszíteni egy ajtót, annál valószínűbb, hogy elmegy a betörő kedve az egésztől. Az idő múlásával nő a lebukás veszélye, nem szeretnek sokat vacakolni a munkával. Azt szeretik, ha gyorsan bejuthatnak, pár perc alatt felforgathatják a házat, és kereket oldhatnak, amilyen gyorsan csak lehet. Egy átlagos betörés például mindössze 7 percig tart.

Mivel a betörők többsége nem valami kifinomult bűnöző, és a módszereik sem túlságosan bonyolultak, az ajtó berúgása, befeszítése gyakoribb, nem pedig a zár precíz kinyitása. Éppen ezért ajánlják sokan, hogy, ha nincs pénzünk minőségi zárakra, vagy túl költséges számunka egy ajtócsere, erősítsük meg az ajtóinkat a legolcsóbb módszerrel.

20180227_145035.jpg
Az egyik legolcsóbb és legkönnyebben kivitelezhető módszer, ha kicseréljük az ajtónkban a csavarokat. Azokat is, amelyek a zárszerkezetet tartják a helyén, és azokat is, amelyek az ajtót rögzítik a tokhoz. Ezek a csavarok sokszor a legegyszerűbb, rövidke kis darabok, néhány centiméterre hatolnak csak az anyagba. Ezeket a csavarokat nem nehéz kitörni, ha az ajtóra nagyobb nyomást helyez valaki, és könnyen kiszakíthatják a fát is, amibe belecsavarták őket. Az ajtót a leggyorsabban és a legolcsóbban itt erősíthetjük meg. Ha ezt a megoldást választjuk, elegendő a csavarokat hosszabb, erősebb verzióra cserélni, és egy masszívabb, nehezebben befeszíthető, nehezebben berúgható ajtót kapunk. Persze ha magát a zárat is erősebbre cseréljük, hevederzárat szerelünk fel, biztonsági ajtóra cseréljük a bejárati ajtót, vagy más eszközzel növeljük az ajtónk ellenállását, még ennél is nagyobb biztonsági szintet érhetünk el.

A módszer elég egyértelmű, de egy amerikai fiatalember lépésről lépésre el is magyarázza nekünk, hogy mi a teendő.

süti beállítások módosítása