Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Ilyen egy megbuherált ATM

2020. augusztus 27. - bunmegeIozes

Ön szokta vizsgálgatni, feszegetni az automata kártyanyílását, amikor pénzt vesz fel? A gépekben ezzel nem tehetünk kárt, de kiderülhet, hogy ellátták-e extra alkatrésszel az ATM-et.

Ha igen, akkor az adatlopáshoz használt eszköz kis erőkifejtésre is könnyen leválik a gépről.

Az alábbi felvételen látszik, hogy hogyan is néz ki egy ügyesen módosított automata. Igaz, ebben az esetben a ragasztó már előre lebuktatta a bűnözőt, de csúnyán megjárhatja, aki nem annyira figyelmes, mint a felvétel készítőjeA videón 23 másodperctől látható a módosított kártyanyílás.

A bűnözők nem csak a bankkártyánk adataira pályázhatnak, a felvett pénz is érdekli őket. Fontos ezért, hogy mielőtt használnánk az automatát, nézzünk körül! Ha úgy érezzük, valaki figyel, vagy valamiért rossz érzésünk támad, inkább válasszunk másik automatát, egy forgalmasabb helyen. Egy forgalmas csomópont, vagy egy irodaház alja egy kisbolttal vagy lottózóval extra szempárokat jelent. A bűnözők a csendes, átmenő forgalom nélküli pontokat kedvelik, ezzel is minimalizálva a lebukásuk esélyét.

Mindig a kártya jön előbb, mint a felvenni kívánt összeg. Ha ez nem ér minket váratlanul, elkerülhetjük a kapkodást, bogarászást az automatánál. Fontos, hogy a lehető leggyorsabban végezzünk. Egy magabiztos, jó ütemű pénzfelvétel nem lesz vonzó célpont az esetlenekre váró csalónak. Mindig legyen gyanús, ha valaki körülöttünk sertepertél, kéretlenül segítséget ajánl fel, tanácsokat ad vagy megpróbálja elterelni a figyelmünket!

Ha nem kell a bizonylat, akkor ne nyomtassunk bizonylatot! Ha kértünk, akkor ne hagyjuk ott a papírt, mert értékes információkat tartalmaz a bűnözők számára! 

süti beállítások módosítása