Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Mi történik, ha válaszolunk a csalók üzeneteire? Kipróbáljuk

2020. november 12. - bunmegeIozes

Emailben rossz magyarsággal próbálnak adatokat kicsalni tőlünk, mesés vagyonokat ígérnek. A legjobb, amit tehetünk egy ilyen helyzetben, ha válasz nélkül töröljük az üzenetet, mi azonban nem ezt tettük. Kapcsolatba léptünk a csalókkal.

nigeriai_elefantcsontpart.jpgAz első levél:

"Assalamu Alaikum

Üdvözlet a próféta nevében: Mohammed Ibn Abudullah.

Laila Mohamed Hussein asszony vagyok, özvegy, komoly kérdéseim vannak, hogy megvitassam veled az adományozási projektomat (3 000 000,00 USD), írjon nekem, és tudjon róla róla további információt. kérem, sajnálom a rossz fordítást, és örömmel olvasom el az e-mailedet angolul, ha tudsz angolul írni.

Allah adhat neked békét.

Hölgyem. Laila Mohamed Hussein"

Úgy tettünk, mintha sikerült volna lépre csalniuk bennünket, és felajánlottuk a segítségünket Laila Mohamed Husseinnak. Úgy döntöttünk, hogy kérése ellenére magyarul levelezünk a csalóval, dolgozzon meg a pénzéért.

Érdeklődésünkre, egy újabb rossz magyarsággal írt választ kaptunk. Ebben közlik, hogy milyen lépéseket várnak el tőlünk, hogy hozzájussunk a csillagászati összeghez, jelenlegi árfolyamon közel egymilliárd forintnyi dollárhoz.

Ami túl szép hogy igaznak tűnjön, valószínűleg nem is igaz. Az újabb, zagyvaságokkal teli terjengős levélben arra kérnek, hogy vegyük fel a kapcsolatot egy másik, alighanem ugyancsak kitalált karakterrel, bizonyos Emmanuel Keita úrral. Lássuk az újabb próbálkozást:

„Assalamu Alaikum

Üdvözlet a próféta nevében: Mohammed Ibn Abudullah (…)
Most vegye fel a kapcsolatot a felsorolt kapcsolattartón Emmanuel Keita úrral, az Abidjan Elefántcsontpart nyugati Western Union pénzátutalási központjával (****@gmail.com). Mohamed Huszein, adtam neki egy csekket, amelyet aláírtam neked. Kérjük, olvassa el a beolvasott példány mellékletét. Nyugodtan vegye fel a kapcsolatot Emmanuel Keita úrral, és irányítsa őt a Western Union pénzátutalás útján, hova és hogyan küldje el neked az összeget, amint arról biztosított.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem csak ezt a pénzt adom önnek, hogy felvehesse, hanem azt is szeretném, ha továbbra is felhasználná, és jótékonysági munkát végezne a városában, próbáljon segíteni a rászorulóknak, (…) felhasználhatod a maradékot a családod számára, azonnal tudasd velem, hogy megkapod, hogy együtt osszuk meg az örömöt (…) az Ön nevében továbbítottam az utasítást a nyugati uniónak, hogy megkapjam az írásbeli csekket, tehát lépjen kapcsolatba nyugodtan az irodavezetővel, aki késedelem nélkül elküldi Önnek az összeget.

Üdvözlettel a családodra és minden jóakarójára

Allah legyen veled.

Nővéred az iszlámban
Madame Laila Mohamed Huszein”

Úgy sejtjük, hogy a következő kapcsolatfelvételben fogják megpróbálni bankszámla adatainkat megszerezni vagy valamilyen kisebb a 3 millió dollárhoz képest legalább is kicsi összeg átutalására próbálnak majd rávenni minket. Természetesen írtunk Emmanuel Keita úrnak is. Hamarosan kiderül, hogyan folytatódik a történet.

süti beállítások módosítása