Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Rossz hír: nagyot fejlődtek az adathalászok

2023. január 30. - bunmegelozes

Megszokhattuk, hogy bűnözők próbálják megszerezni az adatainkat. Sokféle módszer létezik, az alábbi próbálkozás azonban tényleg minden határon túlmegy. A bűnözők első lépésként egy Facebook hirdetésben csábítják az embereket kattintásra.  A kriptovaluták népszerűségére építve új befektetési lehetőséggel kecsegtetnek.

 A kattintás után a magyar online sajtóból ismerős oldallal találkozunk, sőt több lap logóját is a csalás hitelesítésére használják. A "cikk" arról szól, hogy a Tesla új kriptovalutát hoz létre, a szövegben a gazdasági és pénzügyi világ nagymenőire hivatkoznak. Az URL természetesen lebuktatja a csalókat, de nagyon meggyőző elsőre az oldal.

csalas5.png

Megjelenik Elon Musk, Richard Branson, Jeff Bezos és Bill Gates neve is. A cikk úgy tesz, mintha a sajtó egy Elon Musk által is használt befektetési platformot tesztelne, és ennek eredménye az lenne, hogy 100 ezer forint befektetéssel 2 390 000 Ft-ot kerestek volna az újságírók.

csalas6.png

Ami ijesztő, hogy a nyelvezete kifejezetten jó. Ez már nem gépi fordítás. Úgy tűnik, hogy ember készítette a szöveget, amely egészen magyaros, a helyesírás nagyjából rendben van, és még a vesszők sincsenek látványosan rossz helyen. Ez rossz hír, hiszen eddig éppen a magyartalan mondatok, a rossz helyesírás volt az, amiről azonnal ki lehetett szúrni, hogy adathalászokkal van dolgunk.

A cikkből szokás szerint linkek vezetnek a "regisztrációs oldalra", ahol meg kell adnunk az email címünket és a telefonszámunkat a "befektetés" elindításához, aztán persze a bankkártya következik, útlevél, személyi igazolvány másolata, minden a szokásos mederben zajlik tovább. Ezúttal azonban még egy csavar van a történetben.

A videókban valódi magyar szereplők banki alkalmazásoknak látszó képeket mutatnak a kamerába a telefonjaikon miközben lelkendeznek, hogy mennyire nagy üzletet csináltak. Ha szeretné megnézni ezek a videókat, itt megteheti.

 csalas1.png

Ezeken túl ott vannak még a szokásos kamu szöveges értékelések, az időnyomás, ami arra sarkallja az áldozatot, hogy ne késlekedjen, azaz ne nézzen utána semminek, minél előbb akadjon a hálóba. Aki megadja az email címét, a telefonszámát, azzal felveszik a kapcsolatot az adathalászok, és megpróbálnak tőlük olyan adatokat kicsalni, amelyekkel hozzáférhetnek a pénzükhöz. Hacsak nem annyira óvatlan az ember, hogy ezeket az adatokat önként megadja a kapcsolódó oldalakon. Ilyenkor a kapcsolatfelvétel alighanem elmarad.

Akármilyen kecsegtető ajánlattal is találnak meg minket, soha ne kapkodjunk, a jó ajánlat nem szalad el! Mindig legyünk egészséges mértékben gyanakvóak, ha ismeretlenek veszik fel velünk a kapcsolatot, és személyes vagy banki adatainkat ne adjuk meg senkinek az interneten!

süti beállítások módosítása