Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Öt olcsó módszer, amivel távol tarthatjuk a betörőt!

2015. július 27. - bunmegelozes

A betörő általában a környék legkevésbé védett házát vagy lakását nézi ki magának. Olyan gyenge pontot keres, amelyet kihasználva észrevétlenül juthat be az épületbe. Érdemes tehát arra törekedni, hogy ne a mi otthonunk tűnjon a legsebezhetőbbnek. Ehhez nem feltétlenül szükséges költséges beruházásba fogni.

Öt tippet adunk ahhoz, hogy olcsón vagy akár ingyen csökkenthesse a betörők lelkesedését ingatlana iránt.

Tartson kutyát tegyen úgy, mintha lenne kutyája!

Egy családi háznak vagy lakásnak pótolhatatlan őre a kutya. Nem csak az ember legjobb barátja, hanem az ember értéktárgyainak legjobb barátja is ez az állat. Egy udvarba bemászni anélkül nem lehet, hogy a házőrző ki ne szúrja, és ki akarna egy vicsorgó kutyával találozni? A betörők általában elkerülik a kutyás házakat, mert azokban csak a baj vár rájuk.


28074750_ml.jpg
Ha nincs lehetősége, vagy nem akar kutyát tartani, akkor is érdemes a kapun vagy a lakásajtón jelezni, hogy “a kutya harap”, esetleg kutyaházat és kutyatálat tartani az udvarban. A valódi kutyát nem helyettesítheti a kitalált eb, de eltéríthati a rossz szándékkal közelítőket.

Riassza el!

Akárcsak a kitalált kutya, az üres riasztódoboz is hatásos lehet. A riasztó is egy olyan eszköz, amellyel nem szeretnek bajlódni a betörők. Egy szirénázó házban nem lehet nyugodtan dolgozni. Akinek nincs pénze valódi riasztóra, megpróbálhat úgy tenni, mintha lenne ilyen eszköz a házban. Az álriasztó olcsón beszerezhető, szakasztott mása a valódinak, sőt némi műszaki érzékkel akár otthon is előállítható. Igaz, a valódi riasztó lényegesen nagyobb védelmet nyújt.


riaszt.gif

Nyírja rendszeresen a sövényt!

Sokan szeretik, ha az utcáról nem látnak be a kertbe. A betörők például egyenesen imádják. Egy házba erővel bejutni nem egyszerű feladat, időigényes munka feltörni egy ajtót, kifeszíteni egy ablakot. Ha a házat magas falak vagy buja, átláthatatlan növényzet veszi körül, az laboratóriumi körülményeket teremt a betöréshez. A ház körüli bokrokat, fákat érdemes rendszeresen metszeni, hiszen így az utcáról is észrevehetik, ha egy idegen a ház körül tesz-vesz.

Reflektorfénybe vele!

Aki be akar jutni a házba, annak körül kell járnia az ingatlant, hogy megtalálja az erre alkalmas helyet. Ha minden sarkon hirtelen fénycsóva fogadja, az elveheti a kedvét. A minden mozdulatra gyulladó fények nagyon megnehezítik az éjszaka támadó betörők dolgát, akik mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy észrevegyék őket.


mozg.gif
Ha távollétünkben hívatlan látogató érkezik hozzánk, a szomszédok is felfigyelhetnek rá, hogy házunk körül egyre csak villannak a lámpák. Ehhez persze nem árt értesíteni őket, ha elutazunk. 

A rövidre nyírt sövény és a mozgásérzékelő lámpák kombinációja már elég kockázatos vállalkozássá teszi otthonunk feltörését.

Használjon több zárat!

11952774_ml.jpg
Otthonunk védelmének legkritikusabb pontja a főbejárat, illetve azok az ajtók, amelyeken át közvetlenül be lehet jutni a házba. A legjobb megoldás korszerű biztonsági ajtókat használni. Csak egy idióta bajlódik egy több ponton záródó acélbetétes ajtóval. Ha azonban ezt az erős, ám költséges védelmi eszközt nem engedhetjük meg magunknak, akkor is megerősíthetjük az ajtóinkat. Ha több különféle zár fogadja a betörőt, kétszer is meggondolja, hogy nekilásson-e a munkának. Az időigényes és zajos feladatok nem tartoznak a kedvenceik közé. A bejáratot ne egyetlen zárral védjük, használjunk többféle zarat az ajtó több pontján!

süti beállítások módosítása