Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Bedrogoznak és kifosztanak? Ez igaz?

2018. október 08. - bunmegelozes

A közösségi médiában mindenféle figyelemfelhívó bejegyzéssel találkozni. Emberek figyelmeztetik egymást vélt vagy valós veszélyekre, ezrével osztják meg a tanulságos történeteket, idézetes képeket tengerpartokról és egyszarvúakról.

Ezek közé sokszor keverednek rémisztő történetek az éjszakából vagy trükkös átverésekről, különféle bűncselekményekről. Hogy ezekben mennyi az igazság, az sokszor már nem számít. Mindegy, hogy valóban letépik-e az idős emberek nyakláncát egy bizonyos téren, mindegy, hogy valóban garázdálkodik-e fosztogató banda a villamoson, a megosztás, a reakció, a kommentelés számít.

A rettentő, ám sokszor valótlan sztorik használnak is és kárt is okoznak. Kétségtelen, hogy a hatásukra valamelyest elővigyázatosabbak lesznek az emberek, de a biztonságérzetük is jelentősen romlik. Sokan úgy érezhetik, tombol a bűn az utcán, és a rendőrség nem tesz semmit. Visszatérő elem a komment folyamokban, hogy “nem érdemes” a rendőrséget értesíteni, mert “úgysem tesznek/tudnak tenni semmit”. Felelőtlen dolog nem értesíteni a rendőrséget, ha bűncselekmény történt, és értelmetlen a rendőrséget okolni valamiért, amiről annak nincs tudomása. Persze itt a történetek keringtetése az elsődleges cél, nem más.

A legutóbbi történet, amely a Tumblr felületén tűnt fel, egy kifosztásos eset leírása. Alább változtatás nélkül a szöveg:

“Reggel 7-re ert haza, ossze-vissza beszelt, mondta a felesegenek, hogy korhazban ebredt, elvetteek tole a biciklijet, orajat, penztarcajat.

Amikor a felesege felhivta a korhazat kiderult, hogy osszeesett az utcan, a rendorok hivtak hozza mentot.

Megmergezteek, a veroxigen-szintje eletveszelyesen alacsony volt, orulhet, hogy tulelte.

Az Ellato Kertben volt egy angolul beszelo tarsasagban. Kiment cigizni, poharat nem szabad kivinni, igy otthagyta a biztonsagi or melletti asztalon, es visszfele menet kapta vissza. A biciklije a bejarattol kb. 15 m-re volt lezarva, es attol kb. 15 m-re talaltaak meg a rendorok, mashol nem jartak, tehat biztos, hogy ott tortent. A helyen mindent tagadnak.

A nyomozast vezeto rendornek az unokatestvere komaban van egy ugyan ilyen mergezeses rablas miatt. Azt mondja mindig ugyan az a mintazat. Gazdagnak tuno, idegen nyelven beszelo tarsasagokat mergeznek meg, es amikor osszeesnek elveszik mindenuket.

En eddig azt hittem ezek mind remtortenetek, amivel csak riogatjak a nepet, hogy ne merjek elengedni a kislanyokat szorakozni, erre egy baratommal es 3 masik kollegajaval ez tortent.

Rajta kivul ketten voltak meeg nagyon rosszul, egy viszonylag olcson meguszta.

Eleg remiszot az a resze is, hogy utana masnap kb. 3 ora alvas utan ossze-vissza csinalt meeg dolgokat, a kisgyerekeivel 2-szer kisetalt a villamos ele, mire a felesege vegul megkerte a rokonokat, hogy vigyek el a gyerekeket egy napra.

Szoval csak okosan”

A poszt egyfajta “szervezett mérgezéses rablásról” ír. Technikailag itt kifosztásról beszélhetünk, nem rablásról, hiszen az elkövető az áldozat öntudatlan állapotát kihasználva követi el a bűncselekményt, de ez részlet kérdés.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az ilyesmi valóban annyira jellemző-e, mint azt a poszt sugallja, hiszen minimum 4-5 ember jelenik meg benne áldozatként, ezért az ORFK Elemző-értékelő Főosztályához fordultunk a legfrissebb statisztikákért. Ami ezekből az adatokból kiderült, az a legkevésbé sem támasztja alá a poszt állítását, hogy mindez szervezetten, előre eltervezett módon zajlik, és rendszeresek az ilyen támadások, sőt a 2018-as év első félévében 15-en estek áldozatul ilyen bűncselekménynek, 14 férfi és mindössze 1 nő.

A Belügyminisztérium üzemeltetésében lévő http://enyubs.bm.hu honlapon 2018.09.26-án szereplő adatok alapján 2018. Első félévében Budapesten 6, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Pest megyében 1-1,  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 1 ilyen esetet regisztráltak, és ezek az esetek sem hasonlítottak semmiben az interneten terjedő verzióhoz. Mindössze két eset köthető vendéglátóhelyhez országosan.

Ettől függetlenül persze az italainkra mindig érdemes figyelni egy szórakozóhelyen, hiszen célponttá a leggyakrabban az válik, aki kellően figyelmetlen. Ha pedig megtörténik a baj, mindig értesíteni kell a rendőrséget, hiszen a rejtve maradt bűncselekmények ügyében nem lehet nyomozni, és amiről a hatóság nem tud, az ellen nem is tehet semmit.

süti beállítások módosítása