Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Járvány üzemmódra kapcsolt az alvilág

2020. április 08. - bunmegelozes

A példátlan válsághelyzet, amely az egész világot sújtja, mindannyiunkat próbára tesz. Napról napra változik a helyzet, de az új körülményekhez a bűnözők kivételes gyorsasággal alkalmazkodnak - tűnik ki az Europol jelentéséből, amely hat pontban sorolja fel azokat a tényezőket, amelyek a bűnözés és a terrorizmus működését alapvetően befolyásolják az EU-ban.



· Nagy kereslet bizonyos gyógyszeripari termékekre, védőfelszerelésre

· Lecsökkent a beutazás és az EU-n belüli mozgás is

· Egyre többen dolgoznak otthonról, akik így különféle digitális megoldásoktól függnek

· A kijárás korlátozásával bizonyos bűnözői tevékenységek kevésbé lesznek láthatóak, mert otthoni környezetben, vagy az online térben valósulnak meg

· A kialakult helyzet miatti félelem és szorongás sebezhetővé teheti az egyént. Ezt könnyen kihasználhatják egyesek.

· Bizonyos illegális termékek ellátása akadozik

Az Europol négy nagy csoportba osztotta a jelenleg emelkedőben lévő bűncselekmény típusokat.

CYBERBŰNÖZÉS
A dokumentum szerint Európa szerte megsokszorozódtak a cyber támadások, amelyek cégek és magánszemélyek ellen egyaránt irányulnak, számuk pedig a várakozások szerint tovább fog. A bűnözők a bizonytalan helyzetet kihasználva a pszichológiai manipuláció eszközeivel terjesztenek kártékony programokat, vagy igyekeznek kihasználni, hogy a home office-ból dolgozó alkalmazottak a céges hálózatokat otthonról kezdték használni.

CSALÁS
A csalók nagyon gyorsan alkalmazkodtak és az új helyzethez alakították a megszokott sémákat, amelyekkel továbbra is a félelemre építve próbálnak meg érvényesülni. Többféle telefonos átverésről van tudomása az Europolnak, de a különféle termékek megrendelésével kapcsolatos csalások és a fertőtlenítéssel kapcsolatos álszolgáltatások a leggyakoribbak. Az Europol ezen a területen is növekedést vár a következő időszakban, és egy példát is említ, amely 6,6 millió euró átutalásáról, és Szingapúrból soha meg nem érkezett alkoholos gélekről és FFP3 maszkokról szól.

HAMISÍTOTT ÉS ROSSZ MINŐSÉGŰ TERMÉKEK
A hamisított egészségügyi készítmények és tisztítószerek, a rossz minőségű védőeszközök piaca a sokszorosára nőtt a krízis kezdete óta. Mivel egyes terméktípusokból továbbra is időszakos hiány várható, a hamisított és rossz minőségű termékeket feltehetően tovább fogják kínálni a vásárlóknak online és telefonon is - mutat rá jelentésében az Europol.

VAGYON ELLENI BŰNCSELEKMÉNYEK
A bűnözők a régebbi trükköket aktualizálva most is jellemzően hatósági személynek adják ki magukat, hogy így jussanak be a kiszemelt áldozat lakásába. Ha sikerül bejutniuk és elterelni a tulajdonos figyelmét, komoly kárt okozhatnak - emeli ki a jelentés, amely szerint a jelenlegi helyzetben a kereskedelmi egységek és a gyógyszerellátásban szerepet játszó helyek is fokozottan ki vannak téve az ilyen jellegű bűncselekményeknek.
Több tagországból is érkezett olyan visszajelzés, amely szerint a csalók egészségügyi dolgozónak álcázva jutottak be otthonokba. Sok esetben vírus tesztelést, tájékoztató anyagokat, fertőtlenítőszereket ajánlottak az áldozataiknak.

süti beállítások módosítása