Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Készüljünk az iskolára! Testpáncélt vagy lézerpajzsot?

2016. szeptember 01. - bunmegelozes

A szülők fellélegezhetnek, a szünet végeztével a gyerek nyolctól a tanítás végéig biztonságban – de legalább is felügyelet alatt – van. De mi lesz suli után? A kérdés a kiskamaszok esetében a legégetőbb, hiszen ők már biztosan tudják, hogy nincs szükségük további felügyeletre, ők már nagyok, bátrak és amúgy is ciki, ha valakit ebben korban hazakísérnek.



lalu7fel.JPG

Megnyugtatásunkra – és főleg a gyerek biztonsága érdekében - bátran hívjuk segítségül a technikát! Néhány száz forintos ráfordítással beszerezhető például egy apró személyi riasztó készülék, mely egy gombnyomásra, vagy egy rántásra fülsértő szirénázásba kezd, mely persze nem épít védőpajzsot a gyerek köré, de a figyelmet felhívja arra, hogy baj van, és a támadót is elbizonytalanítja, hiszen erre nem számított, és legkevésbé sem kívánja az e fajta népszerűséget. A legtöbb telefon sokat tud, és sok olyan program is létezik ingyenesen is, ami alkalmas a helymeghatározásra, nyomkövetésre, riasztásra. Érdemes ezek közöl letölteni, és használni azt, amely számunkra optimális! Bármivel szereljük is fel a gyerkőcöket, ha a táska aljára kerül, az nem segíthet, ahogyan a lemerült telefon, vagy riasztó sem.

Ha kisebbekről van szó, ragaszkodjunk a meghatározott útvonalhoz, még akkor is, ha a haverok tennének egy kitérőt! Jó szándékunkkal időnként mi magunk tesszük a gyerekeket vonzóvá az elkövetők számára, hisz a nyakba akasztható tárcában mindent összegyűjtünk a pénztől a bérletig, sőt ott lakáskulcsnak is jó helye lehet, a telefonnal együtt. Ez nem csak a nekünk, de annak is praktikus, aki egy erőteljes mozdulattal, esetleg fenyegetéssel egyszerre tudja a gyereket mindentől megszabadítani. Számukra ez egy szépen berendezett kirakat, mely szinte vonzza a tekintet. Ha dolgok egy helyen vannak az jó, de ne tegyük közszemlére!

- Mi volt ma a suliban?
- Semmi.

Ezeket a mondatokat cseréljük inkább olyanokra, mint például: Mit gondolsz, mit tennél ha…?

A gyerekek szeretnek játszani, és észre sem veszik, hogy közben észrevétlenül felkészülnek egy váratlan szituációra, ráadásul sok minden kiderül róluk, amit a „klasszikus” monoton kérdésekkel soha sem fogunk előcsalogatni. Ha a gyerek fejben és lélekben felkészülten lép az utcára, és akár még egy a biztonságát szolgáló kütyü is lapul a zsebében sokkal magabiztosabban teszi meg a hazavezető utat. Ez pedig nem vonzó az elkövetők számára.

süti beállítások módosítása