Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Szülők figyelem! Megjelent a Kék Bálna a magyar Facebookon

2017. április 04. - bunmegelozes

Magyarul is megjelent már a Kék Bálna kihívás. A Facebook különböző csoportjaiban terjed a veszélyes kihívásos játék, amelynek lényege, hogy a közösségi oldalon regisztrált címzett teljesítse azokat az extrém – gyakran életveszélyes – feladatokat, amelyeket egy körüzenet tartalmaz. Egy kis figyelemért cserébe a tinédzserek bármire hajlandóak, akár a kihívás életveszélyes feladataira is vállalkoznak. A játékhoz a sajtóhírek szerint már több baleset, sőt haláleset is kapcsolható.


A kihívás feladatai között olyanok is akadnak, amelyek teljesítéséhez a játékosnak önmagában kell kárt tennie, például megvágni magát, leugrani magas helyekről. Más küldetések “csak” rendkívül veszélyesek. Egy robogó vonattal szelfizni? Ilyen feladatokat tartalmaz a játék. Az alábbi képernyő felvételek egy a játékkal foglalkozó Facebook-csoport beszélgetéséből származnak.


A tinédzserek többsége persze nem vagy nem emiatt a kihívás miatt sodorja magát veszélybe. Az állandó versengés, a figyelem keresése, a népszerűség vágya sokszor belehajszolja őket a rizikós helyzetekbe. Magas épületek tetejére másznak, veszélyes helyeken kószálnak egy-egy szelfiért. Maga a Kék Bálna kihívás is inkább kihasználja az eleve létező érzéseket, mintsem feléleszti őket.

 

Mit tehetünk, hogy gyermekünk ne vegyen részt ilyen veszélyes butaságban? Legyünk szülők, nevelőszülők, pedagógusok, vagy gyámok, érdemes megelőzni a bajt. Beszélgessünk gyermekünkkel, diákjainkkal a kihívásról! Beszélgessük arról, hogy mi a siker mértéke, mit kell a valódi népszerűségért tennie! Érjük el, hogy gyerekünk, diákjaink jelezzék, ha káros tartalmakat találnak vagy gyanús üzenetet kapnak! Készüljünk fel, ismerjük meg azokat a módszereket, amelyekkel a gyerekeket megpróbálják tőrbecsalni az interneten, ismerjük meg a korcsoport jellemző internetes szokásait, azokat veszélyeket, amelyeknek nap mint nap kiteszik magukat a neten!

süti beállítások módosítása