Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Ismerje meg a másolhatatlan kulcsot!

2018. március 07. - bunmegelozes

A kulcsokkal és a zárakkal kapcsolatos biztonsági fejlesztések soha nem állnak le. A hagyományos kulcsok mellett már régen megjelentek a digitális világ lehetőségeit kihasználó kulcsok, már a társasházakba is kártyát csippantva mehetünk be. A klasszikus mechanikus szerkezeteket nyitó kulcsok terén is folyamatos a fejlődés. Mindig jön jobb kulcs, nehezebben másolható kulcs, biztonságosabb zár.

Egy svájci cég azt állítja, termékükkel elértek a kulcsfejlesztés végére, innen nincs tovább. Elkészült ugyanis a lemásolhatatlan kulcs. Erre a cég szerint azért van szükség, mert a technológiai fejlődés új elkövetési módoknak nyitott utat. Annak, aki le akarja másolni a kulcsainkat, már megteszi egy nagy felbontású, akár telefonnal készített, fotó és elegendő egy manapság már bárki számára elérhető 3D nyomtató.

Az Urban Alps gyártósorán 3D nyomtatással olyan kulcsok készülnek, amelyeknek a kulcs belsejében találhatók meg a “fogai”, azaz pontosabban azok a minták, amelyek a zárba pontosan illeszkedve nyitják azt.

Ezért rongálás nélkül nem is tud azokhoz hozzáférni senki, így lehetetlen lemásolni, állítja a cég. Persze, aki meg akarná rongálni a kulcsot, annak is fel kell kötnie a gatyáját, hiszen titánium rétegek összeolvasztásával nyeri el végső formáját az egyébiránt egyszerű szerkezet.

A cég videóján bemutatja, hogy hogyan készülnek a 100 százalékban másolásvédett kulcsok:

A cég egyelőre nem kezdte el a kulcsok és a zárak tömeges gyártását, de várják a jelentkezőket, akik kipróbálnák a forradalmi találmányt.

süti beállítások módosítása