Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Vigyázat! Elindultak az „afganisztáni levelek”

2021. szeptember 28. - bunmegeIozes

Az Afganisztánban kialakult helyzet miatt egyre többször érkeznek olyan kéretlen levelek a postaládánkba, amelyekben a csalók megpróbálnak kapcsolódni a közép-ázsiai országból érkező hírekhez.

Alighanem abban reménykednek, hogy az aktuális eseményekhez kapcsolt csaló levelek hitelesebbnek tűnnek majd az áldozataik számára. Az előadott történetek nem sokat változtak, ezért egy kis elővigyázatossággal továbbra is gyorsan rájöhetünk, hogy csalók vették fel velünk a kapcsolatot.

my_post.png

 

Lássuk, hogyan épülnek fel az „afganisztáni levelek”, a hozzánk a közelmúltban befutott „kabuli levelekből" idézünk:

1. Halálos veszély, nemzetközi krízis vázolása

“Helló, a nevem Dr. Abdul-Aziz Ahmadi. Amint a televízióban és más újságokban látható, a tálibok átvették az egész afganisztáni kormányzati struktúrát, ezért kénytelenek vagyunk sürgős eszközöket keresni, hogy elkerüljük az afganisztáni halálos fenyegetést. Ahogy most írok Önnek, az életem és a családom komoly veszélyben van, mert az amerikaiaknak dolgoztunk az afganisztáni tartózkodásuk alatt, az életem és a családom pedig komoly veszélyben van. A tálibok megölnek minket, ha késleltetjük az Afganisztánból való távozást. kétségbeesett szükségünk van arra, hogy elmeneküljünk Afganisztánból.”

2. Segítség kérés banki ügyintézési problémák megoldására, hatalmas összegek lebegtetése

“Ezért kérem az Ön segítségét és partnerségét, hogy 25,5 000 000,00 USD összeget (csak huszonötmillióötszázezer amerikai dollár) kaphassak meg személyes vagy vállalati bankszámlájára, és ezt követően fektessenek be jövedelmező vállalkozásokba az Ön országában

3. A levélíró rendkívül nagylelkű, a szimpla ügyintézésért cserébe szokatlanul nagy jutalékot ajánl fel

“Ha szíves lenne ebben a tekintetben szolgáltatásait nyújtani nekem, akkor a fent megadott teljes összeg 30% -át kapja meg. Kérjük, jelezze érdeklődését e -mailben, hogy további részleteket tudjunk adni.”

4. A mézesmadzag után jön a feketeleves: a csaló adatokat próbál szerezni tőlünk

A kapcsolatfelvétel után a csalók rögtön a tárgyra térnek: az okmányainkról kérnek fényképet, teljes nevet, telefonszámot.

FONTOS! Ne küldjön képet sem az okmányairól, sem önmagáról, ne fedje fel a nevét, ne ossza meg telefonszámát sem ismeretlenekkel az interneten! Az okmányai lemásolásával visszaélések hadát kezdhetik meg az adathalászok. Kinek hiányzik például egy nemzetközi körözés az életéből? A váratlan gazdagodással kecsegtető üzenetekkel egyetlen dolgunk van miután megérkeznek, áthelyezni azokat a kukába.

süti beállítások módosítása