Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Hol jut be a betörő?

2015. november 27. - bunmegelozes

Sokféleképpen megakadályozhatjuk, hogy betörjenek hozzánk. Megvehetjük a legerősebb több ponton záródó ajtókat, modern ablakokat, riasztót szerelhetünk be, és valószínűleg jól tesszük, ha ezt tesszük. Választhatjuk az olcsóbb megoldásokat, és azzal sem fogunk mellé, azonban ahogy számos más bűncselekmény esetében, a betörést is könnyebb megelőzni, mint kivédeni. Ahhoz, hogy megelőzzük a betörést, ismernünk kell "a dolgok menetét". Az amerikai FBI 2005-ös adataiból készített nagyon szemléletes és időtálló grafikát a The Washington Post.


Az adatok alapján megállapították, hogy az Egyesült Államokban a betörések legnagyobb része munkaidőben történik. Abban a napszakban, amikor kevesen tartózkodnak otthon. Egy betörő mindössze 8-12 percet tölt a lakásunkban, ennyi idő alatt kutatja fel az értékeinket. Ha ékszereinket, készpénzünket a komód fiókjában, a hálószobaszekrényben vagy a hűtőben rejtegetjük, ennyi idő elég is lesz neki.

Az adatokból kiderül, hogy ezeket a helyeket ellenőrzik először a bűnözők, akik ritkán, mindössze az esetek 2 százalékában próbálkoznak a földszintnél magasabban bejutni egy ingatlanba. Persze, egy nyitott ablak az emeleten csábító lehet, ezért olyan szoba ablakát, amelyben nem tartózkodunk, soha ne hagyjuk nyitva. A leggyakrabban a bejárati ajtó veszik célba, a "hátsó ajtó" és a földszinti ablakok holtversenyben második helyen állnak a kedvenc bejutási pontok listáján. Ha bejutottak, útjuk általában egyenesen a hálószobába vezet, hiszen az emberek többsége itt tárolja az értékeit: a készpénzt, és az ékszert.



Az adatokból kiderül, hogy a betörő általában (az esetek mintegy 65 százalékában) egy környékbeli tinédzser vagy a város másik részén élő fiatal férfi. Ritkaság, hogy egy szakosodott profi látogassa meg az ingatlanunkat.

A The Washinton Post is kiemeli, hogy az alkalmi betörő egy percnél tovább nem szeret időzni egy nyílászáróval, ezért a jól megerősített ablakok és ajtók elrettentő hatása kiváló. Minél több zárat lát az ajtón, annál kevesebb kedve lesz bajlódni vele. A pinceablakok (4%), garázsajtók (9%) is gyakori útvonalnak számítanak, ezért azok védelmét sem szabad elhanyagolni. Minden olyan nyílászárót érdemes ellenőrizni, amelyen keresztül közvetlenül be lehet jutni a házba.

A lap kiemeli, hogy nagyon fontos, hogy, aki beugrik a kerítésen, ne férhessen hozzá a szerszámokhoz, ne találjon létrát az udvarunkban, mert a végén azon kapjuk magunkat, hogy a saját eszközeink segítségével rámolták ki a házunkat. Érdekes adat, hogy a riasztó nélküli házak háromszor akkora eséllyel kerülnek a bűnözők látókörébe, mint azok az ingatlanok, amelyeket riasztóval védenek a tulajdonosaik. 

süti beállítások módosítása