Minden, ami bűnmegelőzés

nbtblog

nbtblog

Így hálóznak be az interneten a bűnözők

2019. február 28. - bunmegelozes

Szép számmal akadnak az interneten olyanok, aki azért közelednek hozzánk, mert akarnak tőlünk valamit. Pénzt, támogatást, testi kapcsolatot, egy meztelen fotót… Bármit. Közeledésük célja a vágyott dolog megszerzése, és sokan bűncselekmény elkövetésétől se riadnak vissza, hogy megszerezzék.

Soha ilyen egyszerű és kényelmes nem volt még áldozatot keresni. Nem kell többé magányosan lődörgő fiatalokkal beszélgetni az állomásokon, hosszú órákon át figyelni a tömeget, hogy kiszúrják az áldozatot. Az interneten tucatnyi potenciális célponttal lehet tartani a kapcsolatot egyszerre. Nagyon nehéz védekezni ellenük, de vannak egyértelmű jelek, amelyek arra utalnak, hogy valaki megpróbál minket vagy megpróbálja a barátunkat, a gyerekünket behálózni. A bűnözők célja általában az, hogy áldozatukat valamilyen módon zsarolhatóvá tegyék, ezáltal az irányításuk alá kerüljön.

Magyarországon is egyre gyakrabban fordul elő, amit angolul sextorsionnak neveznek a szakemberek, amikor szexuális tartalmú képek vagy videókat csalnak ki az áldozatoktól, majd ezeket zsarolásra használják fel. A fiatalabbakat jellemzően további képek és videók készítésére vagy más szexuális tartalmú cselekményre próbálják kényszeríteni, az idősebb, komolyabb egzisztenciával rendelkező áldozatokat inkább azzal fenyegetik, hogy a róluk készült felvételek nyilvánosságra kerülnek, ha nem fizetnek. Idén februárban egy zalaszentgróti férfi esetéről írt a sajtó, aki több mint 1 millió forintot fizetett ki zsarolóinak, hogy azok ne hozzák nyilvánosságra az őt pucéran ábrázoló képeket. Aki elővigyázatos, érezze bármilyen valódinak is internetes kapcsolatát, nem oszt meg magáról semmiféle meztelen képet vagy videókat idegeneknek. Azok a fotók is okozhatnak problémát, amelyeken nem vagyunk meztelenek, hiszen kiderülhet róluk, hogy hol élünk, merre járunk, milyen vagyontárgyaink vannak és még számos veszélyes apróság, de a sextorsion kifejezetten a pucér képanyagról és a zsarolásról szól.

Az alkalmi kapcsolatokat kereső oldalakon garázdálkodó csalóknak feltehetően könnyebb dolguk van, hiszen az ilyen felületeken minden a testiségről szól, és valószínűleg hamarabb sikerül rávenni az áldozatokat arra, hogy többet mutassanak magukból. A felnőttekkel kapcsolatban követett stratégiák némileg különböznek a kiskorúakat célzó taktikától. A bűncselekmény típussal foglalkozó szakemberek több jól körülírható lépést azonosítottak az internetes szexuális ragadozók, zaklatók, zsarolók módszereiben.

  1. Amikor felnőttek tinédzsereket vagy gyerekeket környékeznek meg, a legtöbbször úgy tesznek, mintha azonos korúak lennének az áldozattal. Így jön létre a kapcsolatfelvétel, elindul egy barátkozás látszólag két hasonló ember között.
  2. A második szakaszban ennek a kapcsolatnak az erősítésén dolgozik a bűnöző. Őszinte vallomásokkal, bókokkal próbálja azt a látszatot kelteni, hogy elmélyült kettőjük viszonya. Sokat beszélnek a mindkettőjüket érdeklő témákról.

A bűnöző számos helyen begyűjtheti a behálózni kívánt személy érdeklődési körét illető információt. A közösségi médiában mindenki hagy elég nyomot ahhoz, hogy valamilyen képet kapjunk róla ismeretlenül is. Így nem nehéz beszélgetést kezdeményezni.

A második szakaszban tehát megerősödik a kapcsolat. Számos témát kiveséznek, fotókat (egyelőre ruhában) küldenek egymásnak, kialakul a „barátság”.

  1. A harmadik lépés általában a kockázatok feltérképezése. Ebben a szakaszban a bűnöző kideríti, hogy a leendő áldozat hol él a házon belül. Hol van a szobája? A családtagok rálátnak-e a helyre, ahol netezik? Használja-e más is azt a gépet, amelyen beszélgetnek? Milyen viszonyban van a szüleivel? Lehet-e arra számítani, hogy beszámol nekik esetleg a titkos kapcsolatról?
  2. Különlegessé válik a kapcsolat, egyre bizalmasabb. A bűnöző titkokat oszt meg magáról, illetve arról az emberről, akinek kiadja magát. Egyre több bizalmas információ kerül felszínre, amiről hallgatni kell mások előtt, amit nem szabad kifecsegni. A behálózásnak ebben a szakaszában az áldozat is egyre több visszajelzést kap arról, hogy ő egy kellemes társaság, akiben lehet bízni, hogy ő különleges ember a másik életében, hogy az egymás gondjait csak ők tudják megérteni. Kialakul a veszélyes közelség. A fiatal, sebezhető helyzetben lévő áldozat úgy érzi, megtalálta azt az embert, aki megérti őt, akinek ő számít. Sok áldozat ilyesmit a közvetlen környezetével nem tapasztal.
  3. A szexre terelődik a szó. Amikor a kellő közelség már megvan, a támadó rátér a lényegre. Ártatlan kérdésekkel vezeti fel, mit is szeretne valójában. Kérdéseket tesz fel korábbi szexuális tapasztalatokról, vágyakról. Ebben a szakaszban juthat el az óvatlan áldozat a pontra, amikor képet, videót küld magáról, és ezzel a csapda rácsapódik. Ha közel él a támadó, és valós testi kapcsolat a célja, ebben a szakaszban jöhetnek létre találkozások is.

Gyakori azonban az is, hogy a tehetősebb 40-es éveikben járó férfiak kerülnek célkeresztbe. Ilyenkor az áldozatot ugyancsak meztelenkedésre és kínos képek elkészítésére próbálják rávenni a bűnözők. Ha sikerrel járnak, természetesen pénzt követelnek tőle. Az áldozat mindent megtesz, hogy elkerülje a nyilvános megszégyenülést, és sok pénzt hajlandó fizetni a zsarolóknak, akik sokszor hosszú ideig sajtolnak ki belőle különböző összegeket.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács megbízásából készült A bűn logikája című ismeretterjesztő sorozat harmadik epizódja az online térben elkövetett bűncselekményekkel foglalkozik.

süti beállítások módosítása